La nostra ciutat és una de les que major quantitat suma de mitjana per habitant.
Alcoi ha aconseguit ja més de 24,8 milions d’euros dels Fons Europeus per millorar i transformar la ciutat. És una de les ciutats d’Espanya amb major inversió per habitant i això s’hi ha assolit gràcies a la planificació i al projecte de ciutat existent, un treball fet al llarg dels darrers anys amb una estratègia centrada a fer una ciutat més sostenible, més inclusiva i més amable amb els vianants. L’objectiu és arribar als 30 milions en les diferents convocatòries.
«Estem fent un gran esforç, però no ara, fa anys que tenim una estratègia i gràcies al treball que hem planificat hem aconseguit ser una de les ciutats d’Espanya que més ajudes dels Fons Europeus hem obtingut per habitant. Els Next Generation suposaran un abans i un després per a Alcoi, la ciutat viurà uns canvis que faran que tinguem una ciutat més sostenible i accessible per a totes les persones», ha destacat l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.
D’aquests 24,8 milions, un total de 4,7 són per a la implantació de zones de baixes emissions. Recordem que les ciutats amb més de 50.000 habitants tenen l’obligació de justificar davant la Unió Europea la creació d’una Zona de Baixes Emissions (ZBE) on el trànsit estiga restringit. No obstant el Govern Socialista d’Alcoi es va anticipar a aquesta obligatorietat i ja fa dos anys que va posar en marxa la peatonalització del centre de la ciutat.
Les actuacions de la primera fase de la zona de baixes emissions contemples la millora de l’accessibilitat en l’àmbit de la peatonalització amb actuacions com les dutes a terme en els carrers Sant Francesc, Sant Maure, Santa Rita, El Tap o Sant Nicolauet, també l’aparcament dissuasiu de la Riba, la gestió intel·ligent dels semàfors, el sistema de sensortizació ambiental, la construcció d’un carril bici que unisca el Centre amb la Zona Nord, l’adquisició d’autobusos elèctrics, així com la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica per a la nova flota d’autobusos urbans.
A més, en la segona fase recentment aprovada hi ha més projectes que faran que la nostra ciutat tinga amb una mobilitat més sostenible i siga més accessible per a totes les
persones, dotant precisament d’accessibilitat més carrers del centre històric en concret en els voltants d’edificis tant importants com l’IVAM CADA Alcoi o el Conservatori Joan Cantó i a la zona del riu, millorant tant el mateix espai com el seu accés amb la instal·lació d’un ascensor per poder accedir. També s’instal·larà una xarxa d’aparcaments vigilats per a bicicletes i es farà una actuació molt important en l’accés Oest, reurbanitzant i millorant la unió entre els barris de Santa Rosa i Batoi, tenint a més un carril bici que connectarà amb l’actual de l’eix per a ciclistes i vianants.
No podem oblidar el programa Barris, en el que Alcoi ha aconseguit més de 9,2 milions d’euros per als barris de Sagrat Cor i Font Dolça on es millorarà l’eficiència energètica dels edificis, se substituiran les cobertes, s’aïllaran les façanes i es reemplaçaran l’envidrament i les fusteries exteriors per sistemes de PVC. No sols s’actuarà en els edificis, sinó també en l’exterior. Es tracta d’una operació discontínua que abasta un entorn de 19.656,34 m², on es crearan espais de qualitat que afavorisquen un estil de vida saludable i sostenible. Són dos barris que necessiten especialment aquestes intervencions, amb habitatges que tenen molts anys. Alcoi ha sigut el tercer projecte millor valorat de tota la Comunitat Valenciana. Aquestes ajudes suposen una oportunitat única i propiciaran una millora en la qualitat de vida de tots els veïns i veïnes.
Un altre projecte molt important és el pla de renaturalització d’àrees urbanes Alcoi BioUp! Aquest projecte suposarà una inversió de més de 3,5 milions d’euros per a 13 línies d’actuació en espais naturals urbans desaprofitats, sobretot en aquells vinculats als llits de rius i rierols o als barrancs, amb l’objectiu de renaturalitzar-les i revaloritzar-les, connectar les zones verdes amb els parcs naturals i densificar les zones verdes intraurbanes.
Relacionat també amb la Transició Ecològica, l’Ajuntament va aconseguir prop de 250.000 euros per a la implantació de noves recollides separades, especialment bioresidus, i millora de les existents. Es durà a terme la implantació del servei porta a porta en diversos barris, l’accés al contenidor marró amb targeta ciutadana, i s’adquirirà un vehicle elèctric per al servei. A més aquesta ajuda també aprofita per a l’adquisició de bio trituradores per a persones usuàries que necessiten puntualment aquesta maquinària per a transformar les restes de poda amb gran volum en bioresidus de poc volum.
Igualment s’ha obtingut 124.628 euros per a un projecte d’instal·lació solar fotovoltaica i estructura metàl·lica per a cobrir part de l’aparcament exterior i de la graderia de la pista d’atletisme del Poliesportiu municipal “Francisco Laporta”. Proporcionarà energia per a l’autoconsum, a més tindrà acumuladors que permetran usar durant la nit l’energia acumulada pel dia i així mateix donarà ombra als vehicles aparcats. El Govern Socialista ha aconseguit que Alcoi siga l’únic Ajuntament que ha aconseguit aquestes ajudes, el que més quantitat de diners ha aconseguit i un dels dos projectes més ambiciosos quant a la potència que es generarà i s’emmagatzemarà.
Alcoi també ha aconseguit 3 milions d’euros per desenvolupar el Pla de Sostenibilitat Turística amb el que durà a terme diferents accions com el tractament paisatgístic i connexió verda ciclopeatonal del BIC del Molinar en l’accés Sud creant un camí integrat i accessible per anar al Molinar on es crearà un Centre d’Interpretació de la Societat Industrial en aquest Conjunt Històric, també es farà la renovació d’enllumenats eficients i embellidors en equipaments públics turístics, el projecte de realitat virtual «Alcoi Time Machine», la instal·lació de punts de WIFI públics en espais turístics i la intervenció en patrimoni arqueològic industrial en «Molí de Tort».
Una altra actuació que es farà gràcies als 1,6 milions dels Fons Europeus és la rehabilitació de l’antic Asil, en El Camí. Es disposaran la futura pinacoteca municipal i el museu de Camilo Sesto.
També s’han aconseguit 150.000 euros per a la modernització i digitalització de l’Ajuntament amb els quals s’ha creat la targeta ciutadana i està millorant-se la ciberseguretat, cosa que beneficiarà a tota la ciutadania.
Finalment cal indicar que s’han assolit 200.000 euros per a l’elaboració del projecte pilot del seu Pla d’Acció Local de l’Agenda Urbana Espanyola.