Treballar per a totes les persones i no nomès les que més tenen és un objectiu clar del Govern Socialista d’Alcoi, creient fermament en la justícia social. En els últims anys hem viscut situacions difícils provocades en primer lloc per la pandèmia de la Covid-19, que no nomès va provocar una crisi sanitària, també econòmica i social, una situació agreujada amb la pujada dels preus dels materials i l’energia a causa de la invasió d’Ucraïna per Rússia. En situacions de crisi, la resposta socialista ha estat molt clara, donar suport a totes les persones i tractar de no deixar que ningú quede enrere, proporcionant les màximes ajudes possibles i congelant les taxes i impostos municipals.
Durant 2020 l’Ajuntament va dedicar prop de 2 milions d’euros a pal·liar els efectes de la pandèmia. Destacant que va caldre realitzar contractacions de reforç de personal, així com quasi mig milió en ajudes socials extra. Es va crear la taula ReactivAlcoi, de la qual van sorgir les ajudes ReactivAlcoi, a les quals es van destinar un total de 896.559,72 euros en 2020. Un any després, la Generalitat va posar en marxa el pla Resistir amb prop d’1,5 milions d’euros per als autònoms i xicotets empresaris de la nostra ciutat. L’Ajuntament d’Alcoi va complementar aquestes subvencions amb les previstes en el seu pla ‘Reactiva Alcoi 2021’ i amb les del programa de consolidació d’empreses. En total, el consistori va destinar 2.250.000 euros per a ajudar als nostres sectors productius en 2021 i l’any 2022, 1,2 milions d’euros en ajudes per a autònoms i pimes al llarg de 2022 que van aprofitar per per a minimitzar l’impacte de la COVID-19, la pujada de preus de l’energia, afavorir l’emprenedoria, millorar la mobilitat, unes altres per al sector artesà dels Moros i Cristians i per a fomentar el consum en els comerços locals.
Les prestacions econòmiques individuals, conegudes com les PEI han augmentat des de 2020 un 100% passant de 450.000 euros a 900.000 en 2023, aquestes tenen per objecte l’atenció de les necessitats més bàsiques dels ciutadans i les ciutadanes, que no les poden abordar per si mateixos. A més, aquest any es duplica la quantitat de les ajudes a les famílies per poder fer front al pagament de serveis i subministraments bàsics de la llar a les famílies i a més. Aquestes ajudes que ja estan tramitant-se arribaran a més persones perquè s’ha ampliat el llindar de renda per a poder acollir-se a aquestes mesures dels 12.000 als 14.000 euros de renda anuals bruts per a la unitat familiar. una q També hem de recordar que el Partit Popular no va votar a favor d’aquesta mesura i que el seu portaveu va menysprear públicament a totes les persones que estan patint una situació d’emergència social, indicant que tenien “una pagueta” i que si ell governava no anava a permetre-ho.
El pressupost de les regidories de Polítiques Inclusives i Igualtat ha augmentat un 25% durant la legislatura, passant de 1.476.000 a 1.850.000 no nomès perquè s’han multiplicat les ajudes, també s’han creat i consolidat diferents programes a la ciutat.
Entre els programes parlar del Servei de Teleassistència Domiciliària és una prestació social que, a través d’una línia telefònica compatible amb el sistema, i amb un equipament de comunicacions i informàtic específic, permet a les persones majors i/o “persones amb discapacitat/diversitat funcional”. posar-se en comunicació amb un centre d’atenció telefònic, amb personal especialitzat, per a donar una resposta adequada a la demanda plantejada, bé per si mateix o mobilitzant altres recursos humans i materials.
També es porta a terme el programa ‘Majors a Casa’, que ofereix bugaderia, neteja i alimentació a 25 persones, i el programa ‘Menjar a casa’ que està dirigit a millorar la nutrició de les persones majors perquè entén que una nutrició adequada contribueix de manera decisiva a la salut, el benestar i la qualitat de vida de totes les persones i, especialment, de les persones majors. El servei consisteix en l’entrega diària en el domicili de l’usuari dels menjars de dilluns a divendres, excepte els dies festius de caràcter nacional o autonòmic. En Alcoi té 50 places.
Un dels programes que s’ha consolidat és el de prevenció en adolescents de la UPCCA, (Unitat de Prevenció Comunitària de Conductives Addictives). Aquest programa és un Servei de prevenció indicada per a adolescents i famílies per l’ús i/o abús de substàncies psicoactives i/o altres conductes addictives. No podem oblidar Alcoi ja ha realitzat el IV Pla de Drogodependències i altres Conductes Addictives del nostre municipi.
Un altre programa que ha estat un èxit i que és exemple a tota Espanya és el projecte APPI (Atenció Prenatal i Primera Infància) que es va iniciar l’any 2016 impulsat per la Regidoria de Polítiques Inclusives, Igualtat, Infància i Adolescència, la qual pretenia emprendre noves actuacions de caràcter preventiu i promocional dins del col·lectiu de família i menor, actuacions sustentades en els últims descobriments científics que confirmen el paper crucial de les experiències primerenques, especialment en els dos primers anys de vida per al desenvolupament evolutiu de les persones. En el projecte APPI s’ofereix una atenció especialitzada a dones i famílies en processos de gestació i famílies amb xiquets/xiquetes en edat compresa entre els 0 i els 3 anys de tots els estrats socials. Dins de l’APPI, eñ Programa Entendre al/la Bebé va obtindre esment especial de bones pràctiques per part d’UNICEF en 2018. Aquest esment especial solo la tenen altres 25 programes a nivell nacional.
Una altra branca fonamental d’aquest pressupost, són els convenis amb les entitats. Alcoi, té un important entramat associatiu. Les entitats socials es troben agrupades en el Consell Municipal de Benestar Social. L’any 2022 es van formalitzar un total de 20 convenis de col·laboració amb entitats socials amb l’objectiu de promoure programes de cooperació i acció social, per a impulsar i fomentar la iniciativa social i l’associacionisme, de manera que es facilite una integració més eficaç de les persones en la societat, així com la promoció comunitària.
No podem oblidar dins dels Serveis de la Regidoria, Pangea, l’oficina local d’informació, mediació, assessorament i orientació per al col·lectiu de persones immigrants. Aquest servei té com a objectiu posar al seu abast tots els recursos que l’Administració i altres entitats disposen en la matèria, per a facilitar la seua integració i afavorir la interculturalitat i la convivència. En el darrer any es van atendre 502 Persones ateses, 246 dones i 256 homes de 49 nacionalitats diferents.
Les intervencions van ser especialment sobre informació i acollida, garanties jurídiques, salut, educació i cultura, ocupació i formació, habitatge, igualtat, família, infantesa i joventut.
També es porta a terme projecte d’inserció sociolaboral de l’Ajuntament d’Alcoi, Aquest programa el desenvolupa l’Ajuntament d’Alcoi des de 2017 i de forma continuada des de 2018. Es va començar a a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i ara ha seguit finançat, a la Comunitat Valenciana, pel Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 2021-2027 mitjançant el Programa del Fons Social Europeu Plus (FSE+) 2021-2027, que té com a fi previndre i combatre la desocupació, desenvolupar els recursos humans i fomentar la integració social en el mercat de treball, i és ací on s’emmarquen els itineraris d’inclusió social, a través del Contracte Programa. Actualment l’Ajuntament d’Alcoi compta amb un equip de professionals per a dur a terme aquest programa en totes les zones bàsiques de la ciutat que està format per 4 treballadores socials i 3 Tècnics d’Integració Social.
Més de 200 persones han passat pel programa que aprofita per aconseguir les habilitats per a poder entrar en el món laboral. Aquest programa és fonamental per a donar a les persones competències perquè puguen valdre’s per si mateixos en la nostra societat.
Un altre projecte que es desenvoluparà és l’Escoleta d’Estiu Municipal”´. Que tindrà lloc durant el període estival no lectiu de 2023, que comprén des del 26 de juny, o des del dia de la signatura del contracte si és posterior a aquesta, fins a l’1 de setembre de 2023, tots dos inclosos, dins del projecte de conciliació del Pla Corresponsables.
En el cas de la regidoria d’Igualtat, la Unitat d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi forma part del servei d’atenció primària bàsica el qual es configura com el primer nivell, per proximitat, d’accés al Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. Alcoi és una de les poques ciutats d’Espanya que té un Protocol de coordinació contra la violència de gènere naix com un document de treball per a guiar a professionals de diferents àmbits que intervenen en l’atenció a les víctimes de violència de gènere del municipi d’Alcoi. El document sorgeix de la voluntat d’oferir una assistència integral més eficaç i especialitzada, la qual evite -en la mesura que siga possible- la doble victimització de les dones i dels seus menors, redundant en una major protecció i seguretat, al mateix temps que facilitant la recuperació integral de les víctimes.
També s’ha treballat per la Inclusió, amb un gran nombre d’activitats que es van veure culminades amb la celebració de la primera desfilada de l’Orgull LGBTI+ el passat any.
Finalment i no per tindre menys importància, sino perquè es va aprovar definitivament al darrer Ple, Alcoi ja té una Eordenança municipal abolicionista de la prostitució i l’explotació sexual. La finalitat d’aquesta Ordenança és promoure, dins de l’àmbit de les competències municipals, l’erradicació de la prostitució i altres formes d’explotació sexual a Alcoi, amb l’objectiu de protegir els drets de les víctimes. Aquesta Ordenança articula una sèrie de mesures de caràcter jurídic, així com recursos psicosocials, per a defensar i protegir les dones que pateixen prostitució i explotació sexual.
«Hem viscut uns anys durs amb una crisi econòmica provocada per la Covid i la pujada dels preus del materials i les energies, però davant aquesta situació, els Socialistes no podíem actuar d’una altra manera que no fora estar amb la gent i actuar perquè ningú quedara enrere. Des del primer dia vam treballar per aconseguir el màxim nombre d’ajudes possible per a tots els sectors, al contrari del que hem de recordar va fer el PP quan la crisi de la bombolla immobiliària», explica l’alcalde d’Alcoi i candidat a l’alcaldia, Toni Francés.